Ο δημοφιλής ιστότοπος Techopedia εισάγει την «κόπωση» από τα κοινωνικά δίκτυα ως επίσημο όρο,υποδηλώνοντας  την τάση των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρονται από αυτά όταν αισθάνονται να κατακλύζονται από πολλούς φίλους και να αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο.

Εδώ έρχονται οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οι οποίες αρχίζουν τώρα να έχουν κυρίαρχο ρόλο. Σύμφωνα με το περιοδικό Business Insider, η συνδυασμένη βάση χρηστών των κορυφαίων τεσσάρων εφαρμογών συνομιλίας ήταν μεγαλύτερη από τη συνδυασμένη βάση χρηστών των τεσσάρων κορυφαίων κοινωνικών δικτύων το 2016. Η δημοτικότητα των εφαρμογών Messenger αυξάνεται συνεχώς – με πιο δημοφιλή τα Viber, WhatsApp ενώ τόσο το Facebook όσο και το Twitter δείχνουν σημάδια στασιμότητας.

Γιατί γίνετε αυτό;

1) Δεν σας αναγκάζουν να περιηγείστε σε αχανές περιεχόμενο που ποτέ δεν θα σας ενδιέφερε.

2) Είναι η προστασία προσωπικών δεδομένων ( GDPR ) αν έχετε ακουστά.

Θυμηθείτε ότι το Facebook εδώ και καιρό μαστίζεται από σκάνδαλα όπως από την προσφορά προσωπικών δεδομένων σε διάφορες ομάδες συμφερόντων μέχρι το να θέσει σε κίνδυνο τους λογαριασμούς των 30-50 εκατομμυρίων χρηστών φέτος. Ένας άλλος τεχνολογικός γίγαντας, η Google, αναγκάστηκε να κλείσει το κοινωνικό δίκτυο Google+ τον Οκτώβριο μετά την έκθεση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, χωρίς να το γνωρίζει κανείς.

Οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων προσφέρουν δεκάδες αυτοκόλλητα και emojis, δυνατότητα για ομαδικές συζητήσεις, επιλογές προσθήκης συνημμένων – ακριβώς όλα όσα χρειάζεστε για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας κάθε στιγμή.

Το κορυφαίο δίδυμο ανάμεσα στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι από καιρό το WhatsApp και το Viber. Η βασική διαφορά είναι ότι το WhatsApp ανήκει στο Facebook από το 2014 με ότι συνεπάγετε κα το Viber εστιάζει την προσοχή του στην ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία του ιδιωτικού σας απορρήτου εισάγοντας νέα χαρακτηριστικά εντός της εφαρμογής.