Έρχεται σαββατοκύριακο και δεν έχεις όρεξη να βγεις ; Θέλεις να καθίσεις στον καναπέ σου, στην πολυθρόνα σου, στο κρεβάτι σου εν πάση περιπτώσει και να δεις ταινίες ; Σου έχουμε  3 επιλογές ! Γαλλικές επιλογές ! Ίσως είναι και μια ευκαιρία να ακούσεις και να θυμηθείς λίγο τα γαλλικά σου!

«Η Οικογένεια Bélier» (La famille Bélier, 2014)

Στην οικογένεια Bélier, όλοι είναι κωφοί, εκτός από την 16χρονη Paula, η οποία υποχρεούται να είναι τα αυτιά και το στόμα όλης της οικογένειας, από τις καθημερινές εργασίες του οικογενειακού αγροκτήματος μέχρι και τα ιατρικά ραντεβού τους. Μια μέρα, στη σχολική χορωδία, ο καθηγητής της μουσικής ο οποίος ανακαλύπτει το χάρισμα που κρύβει και την ωθεί να προετοιμαστεί για τον διαγωνισμό της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Η Paula έχει τώρα να διαχειριστεί την εφηβεία και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της, την οικογένειά της, το ταλέντο της και το πρόωρο πέρασμα στην ενήλικη ζωή!

Γιατί να το δείτε:

Γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι. Με διαφορετικές ανάγκες αλλά με ίδιες ευαισθησίες.

Γιατί θα δεις μια διαφορετική πραγματικότητα η οποία μπορεί να είναι δίπλα σου και να μην το ξέρεις!

Γιατί θα δεις ότι μια οικογένεια, όσο «παράξενη» κι αν σου φαίνεται θα έκανε τα πάντα για τα όνειρα του παιδιού της!

Για τα τραγούδια που ερμηνεύει η Paula (Louane, ψάξε τα τραγούδια της! )

Η οικογένεια Bélier

«Le Prénom» ( Για όλα φταίει το όνομά σου, 2012)

Βρισκόμαστε σε ένα γαλλικό αστικό διαμέρισμα, του Pierre και της Elisabeth.  Το δείπνο ετοιμάζεται όταν φτάνει ο Vincent, μέλλοντας πατέρας ,  ευτυχισμένος και πολύ ενθουσιασμένος που θα αποκαλύψει το όνομα του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο η σύζυγος του, η πολυάσχολη καριερίστα Anna. Αυτή η αποκάλυψη όμως δεν θα είναι εύκολη… Το παιχνίδι ξεκινά. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη σε ένα παιχνίδι χωρίς σταματημό.

Γιατί να το δείτε:

Γιατί οι ερμηνείες όλων είναι εξαιρετικές.

Υπάρχουν «κοινωνικοπολιτικές ταμπέλες» όταν πρόκειται να επιλεγεί ένα όνομα ;

Γιατί σίγουρα θα γελάσεις με την ψυχή σου!

«Για όλα φταίει το όνομά σου»

«Τα παιδιά της χορωδίας» (Les Choristes, 2004)

Η ταινία ξεκινάει με τον Pierre Moranghe, καταξιωμένο μουσικό στη Νέα Υόρκη, ο οποίος επιστρέφει στη Γαλλία για το χαμό της μητέρας του. Ενώ βρίσκεται στο σπίτι του μαζί με τον παλιό φίλο και συμμαθητή του, βρίσκουν ένα ημερολόγιο και   αναπολούν τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια.

Η ιστορία, λοιπόν, μεταφέρεται σε ένα οικοτροφείο αρρένων της Γαλλίας στα τέλη του 1940. Εκεί, καταφτάνει o Clément Mathieu, άνεργος δάσκαλος μουσικής, ο οποίος προσλαμβάνεται ως ο νέος επιστάτης. Με την μέθοδό του, εντελώς αυθόρμητη και αληθινή, αντιμετωπίζει όλα τα αρνητικά σχόλια και βλέμματα και καταφέρνει να κερδίσει την συμπάθεια και το σεβασμό όλων των μικρών αγοριών αλλά και του δύστροπου διευθυντή.  Παρασυρμένος από την αγάπη του για τα «εγκαταλελειμμένα» αυτά αγόρια, αποφασίζει να φτιάξει τη δική του χορωδία, γράφει τη δική του μουσική για τους μαθητές και παρουσιάζει τη δουλειά στους ανωτέρους του. Από τη χορωδία, ξεχωρίζει ο Pierre Moranghe, ο οποίος έπειτα μαθητεύει σε μουσικό σχολείο…και την εξέλιξή του τη μαθαίνουμε ήδη από την πρώτη σκηνή της ταινίας.

Γιατί να το δείτε:

Γιατί είναι μια ταινία τρυφερή, νοσταλγική που σίγουρα θα συγκινήσει. Γιατί θα ακούσεις καλή μουσική!

Γιατί οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά! Και πάντα είναι αυθόρμητα!

Γιατί θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι για λίγο στη Γαλλική επαρχία μιας άλλης εποχής!

Τα παιδιά της χορωδίας