Αυτή την εβδομάδα, βρισκόμαστε στο Θέατρο Πόλη της Κυψέλης και στην παράσταση «Σπασμένο γυαλί» του Άρθουρ Μίλλερ, σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη.

Είμαστε στο 1938. Βρισκόμαστε στο σπίτι των εβραίων  Γκέλμπεργκ (Παναγιώτα Βλαντή, Νίκος Γεωργάκης) στο Μπρούκλιν. Το ζευγάρι ετοιμάζεται να πάει στον κινηματογράφο όταν η  Σύλβια  Γκέλμπεργκ επηρεασμένη από τις εφημερίδες που περιγράφουν τα γεγονότα της «Kristallnacht«, της νύχτας των κρυστάλλων, γκρεμίζεται και παραλύει από τη μέση και κάτω ενώ κατεβαίνει τις σκάλες του σπιτιού της.  Η παράλυση της δεν αποδίδεται σε παθολογικά αίτια ενώ ο  γιατρός Χάιμαν  (Γιάννης Βούρος) κάνει λόγο για ψυχοσωματικά προβλήματα. Μήπως τα κοινωνικά γεγονότα επηρέασαν τόσο την υγεία της Σύλβια;  Μήπως ο γάμος της με τον Φίλιπ έχει πια «σπάσει» ;

Παναγιώτα Βλαντή και Νίκος Γεωργάκης

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης:

Η Σύλβια Γκέλμπεργκ ( Παναγιώτα Βλαντή) μοιάζει αδύναμη, απροστάτευτη από τα κοινωνικά αλλά και προσωπικά  γεγονότα που την επηρεάζουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Σε αγγίζει συναισθηματικά χάρη στα μέσα που χρησιμοποιεί … η θλίψη στο βλέμμα της μιλάει στη ψυχή σου. Εξαιρετική! Ο σύζυγός της Φίλιπ (Νίκος Γεωργάκης), από τη μια  αδύναμος και ανασφαλής , μοιάζει να μην μπορεί να συμβιβαστεί με το ότι είναι Εβραίος. Από την άλλη, δείχνει σκληρός και βίαιος, ενώ κατηγορείται ως «υπεύθυνος» για όλα τα προβλήματα της οικογένειάς του.  Στο ρόλο του γιατρού Χάρρυ Χάιμαν, ο  Γιάννης Βούρος σε  μια άκρως  δυνατή ερμηνεία. Ενώ είναι γενικός ιατρός, αναλαμβάνει χρέη ψυχολόγου και προσπαθεί να ανακαλύψει τι μπορεί να κρύβει η ασθένεια της Σύλβια, βοηθώντας τη να σταθεί ξανά στα πόδια της. Δίπλα του η σύζυγός του Μάργκαρετ,  (Κάτια Γκουλιώνη)  χαρίζει τις απαραίτητες κωμικές στιγμές στην παράσταση. Η αδελφή και βοηθός της Σύλβια, Χάριετ (Δήμητρα Σιγάλα). Μια ήρεμη δύναμη, επαναπαυμένη στην ησυχία της ζωής της.

Γιατί να το δείτε:

Για τους πρωταγωνιστές  της παράστασης. Μας βάζουν στην εποχή, στον τόπο και τον χρόνο.

Για τη κλασική και συνάμα σύγχρονη σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη σε ένα πλέον κλασικό κείμενο του σπουδαίου Άρθουρ Μίλλερ.

Γιατί οι φωτισμοί λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία με τη σκηνοθεσία και το σύνολο της παράστασης.

Για το αισιόδοξο φινάλε…

Γιάννης Βούρος και Παναγιώτα Βλαντή

Συντελεστές

Συγγραφέας: Άρθουρ Μίλλερ

Σκηνοθέτης: Άσπα Καλλιάνη

Ερμηνεύουν: Γιάννης Βούρος, Παναγιώτα Βλαντή, Νίκος Γεωργάκης, Δήμητρα Σιγάλα, Κάτια Γκουλιώνη

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Θέατρο ΠΟΛΗ : Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας

Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή στις 18:00