Αααχ! Η ώρα είναι 23.00 το βράδυ,  τώρα που γράφω τη συνταγή στο word και παρόλο που έχω φάει ό,τι έχει βρεθεί μπροστά μου σήμερα, αν είχα και αυτή τη vegan μανιταρογυρόπιτα θα την καταβρόχθιζα ευχαρίστως! Τι να λέμε τώρα; Δεν αντιστέκεσαι με τίποτα σε αυτή τη μυρωδιά και τη γεύση. Γιατί η νηστεία θέλει ποικιλία, θέλει μυρωδιές ελκυστικές, φαντασία και ,φυσικά, θρεπτικά συστατικά! Ποιος είπε ότι οι vegans πεινάνε και ποιος είπε ότι η νηστεία θέλει θυσίες; Όλα είναι θέμα οργάνωσης και καλής θέλησης.  Αφεθείτε στις μικρές και μεγάλες απολαύσεις της ζωής και όλα θα μοιάζουν ομορφότερα!

Πάμε για μια μεγάλη απόλαυση λοιπόν!

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

  • ½ κιλό μανιτάρια πορτομπέλο γίγας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί (αν είναι χωριάτικο ακόμη καλύτερα)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. κύμινο (και παραπάνω αν θέλετε)
  • Λίγο λεμονοπίπερο
  • Αλάτι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. μουστάρδα (εγώ χρησιμοποιώ τη «φιλεντέμ», που είναι υπέροχη)
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • Μια σταλίτσα liquid smoke, προαιρετικά,  για να δώσει αυτή την μυρωδιά του καπνού

Για το σερβίρισμα

  • Πίτα (την κλασσική ή και την αράβικη για πιό ελαφριά έκδοση)
  • Το μαγικό vegan τζατζίκι μας (η συνταγή είναι εδώ )
  • Τομάτα σε φέτες
  • Κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
  • Μαϊντανός
  • Τηγανητές πατάτες φούρνου *

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά κόβουμε τα πορτομπέλο μας σε φέτες πάχους ενός δακτύλου (θα «μαζέψουν» αρκετά με το τηγάνισμα). Σε ένα μεγάλο μπωλ  (για να χωρέσουν και τα μανιτάρια) βάζουμε όλα  τα υλικά για το μαρινάρισμα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι η μαρινάδα μας να βρέξει πολύ καλά όλα τα μανιτάρια. Σκεπάζουμε με μία πετσετούλα και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Έπειτα τα βγάζουμε από το ψυγείο και σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μαριναρισμένα μανιτάρια (με τη μαρινάδα) και ψήνουμε για περίπου 20΄, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ο χορτοφαγικός γύρος μας είναι έτοιμος!

*Οι πατάτες μας τώρα! Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα. Για να πετύχουμε τις τέλειες τηγανητές πατάτες φούρνου κάνουμε τα εξής απλά βήματα.

  • Ξεπλένουμε πολύ καλά (αν θέλουμε αφήνουμε τη φλούδα) κόβουμε όπως στην φωτογραφία από πάνω και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να χαθεί η υγρασία τους.
  • Τις ρίχνουμε σε ένα μπωλ και για κάθε πατάτα που θα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε από 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και ρίγανη (όσο έντονα μας αρέσει), ανακατεύουμε πολύ καλά, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε στο φούρνο για 40 περίπου λεπτά.

*** ΠΡΟΣΟΧΗ !! Για να πετύχουμε οι πατάτες να είναι τραγανές απ΄έξω και μαλακές από μέσα προσπαθούμε όσο μπορούμε οι πατάτες να μην ακουμπάνε μεταξύ τους στο ταψί και φυσικά ο φούρνος να είναι καλά προθερμασμένος!

Καλή απόλαυση, χωρίς ενοχές!

 

**Και μην ξεχνάτε φωτογραφίες, σχόλια , ερωτήσεις και παρατηρήσεις στο mail μου : smaravgakis@gmail.com (με χαροποιούν πολύ!)