Φτάνει  και το Πάσχα… Νεράκι περνάει ο καιρός ή εγώ περνάω τόσο καλά που δε το καταλαβαίνω; Με αυτή τη συνταγή, λοιπόν, θα υποδεχτούμε την Μεγάλη Εβδομάδα και με αυτή τη συνταγή θα φανούν τα κότσια μας στην κουζίνα! Ω ναι ! Σας βρήκα ΤΗ συνταγή από “Vegan in Athens” για το ΑΠΟΛΥΤΟ VEGAN ΤΣΟΥΡΕΚΙ και πρέπει οπωσδή-και-δήποτε να την κάνετε!  Κορίτσια… (και αγόρια) για πάμε να φτιάξουμε το ωραιότερο τσουρέκι που έχετε φάει ποτέ! Και αφού είναι vegan,  όσοι νηστεύετε το απολαμβάνετε καθ’ολη τη διάρκεια της σαρακοστής! Θέλει υπομονή και χρόνο, αλλά το καλό πράγμα αργεί να γίνει, που λέει και η γιαγιά μου!

Για πάμε να κάνουμε το σπίτι να μοσχοβολήσει..

Υλικά
(για 2 τσουρέκια)

  • 3/4 φλιτζ. (180 ml) γάλα καρύδας πλήρες, χλιαρό (από κονσέρβα)
  • 3/4 φλιτζ. νερό χλιαρό (ή επιπλέον φυτικό γάλα)
  • 1 φλιτζ. (150 -160 γρ) ακατέργαστη καστανή ζάχαρη (αυτή που είναι σαν χώμα)
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγιά σε σκόνη
  • 8 σταγόνες φυσικό μαστιχέλαιο ή την κλασσική μαστίχα στο σακουλάκι κοπανισμένη καλά μέχρι να γίνει σκόμη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/3 φλιτζ. (80 ml) λάδι καρύδας λιωμένο + 1 κ.σ.επιπλέον λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο για να λαδώσουμε το μπολ που θα ξεκουράσουμε την ζύμη
  • 4 1/4 φλιτζ. (625 γρ) αλεύρι για τσουρέκι *

για το άλειμμα

  • 2-3 κ.σ. γάλα καρύδας ή γάλα σόγιας
  • αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα φλιτζάνι (όχι σε φαρδύ σκεύος) ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό (ή φυτικό γάλα) και μια κουταλιά αλεύρι και περιμένουμε ένα τέταρτο περίπου να ενεργοποιηθεί. Αν η μαγιά είναι ενεργή, θα δούμε μικροσκοπικές, πυκνές φυσαλίδες να εμφανίζονται στην επιφάνεια του φλιτζανιού. Επειδή βάζουμε μικρή ποσότητα μαγιάς (για να μην μυρίζει) δεν περιμένουμε να σχηματιστούν πάρα πολλές, αλλά αυτές οι λίγες είναι η ένδειξη ότι η μαγιά δουλεύει!
  2. Σε μια λεκάνη ή (προτιμότερο) σε ένα δυνατό μίξερ ή πολυμηχάνημα κουζίνας προσθέτουμε το γάλα καρύδας χλιαρό, το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μαστιχέλαιο και το αλεύρι σε 4-5 δόσεις ζυμώνοντας πολύ καλά κάθε φορά για να ενεργοποιηθεί η γλουτένη. Με αυτό τον τρόπο θα φτιάξουμε μια εύπλαστη, ελαστική και μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, χωρίς να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Το αλεύρι για τσουρέκι περιέχει περισσότερη γλουτένη πράγμα που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ελαστικότητα στη ζύμη μας.
  3. Σχηματίζουμε μια μπάλα με την ζύμη, λαδώνουμε ένα γυάλινο μπολ με λίγο λιωμένο λάδι καρύδας και την βάζουμε μέσα. Πιέζουμε με τα χέρια μας την ζύμη, λιώνουμε το λάδι καρύδας (δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό) και το ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά πάνω από την ζύμη τραβώντας και αναδιπλώνοντάς την κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι. Σε αυτό το σημείο δεν θέλουμε να ζυμώσουμε αλλά να κάνουμε “στρώσεις” ελαίου και ζύμης, έτσι ώστε το τσουρέκι μας να σχηματίζει “κλωστές”. Εναλλακτικά βάζουμε τη ζύμη σε μια λαδωμένη επιφάνεια, βουτάμε τα χέρια μας στο λιωμένο λάδι καρύδας και πατάμε την ζύμη έτσι ώστε να πλατύνει. Την διπλώνουμε από τις τέσσερις πλευρές, βουτάμε ξανά τα χέρια στο λάδι και πιέζουμε πάλι την ζύμη να πλατύνει. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα από το λάδι καρύδας. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε στο μπολ, σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος (πχ στο φούρνο στους 40 οC μαζί με ένα μπολ νερό για να υπάρχει αρκετή υγρασία και να μην ξεραθεί η ζύμη). Μπορεί να μας φαίνεται αρκετός ο χρόνος και να παρασυρθούμε να τριπλασιάσουμε την μαγιά να τελειώνει το θέμα όμως πραγματικά οφείλουμε στον εαυτό μας να μην το κάνουμε αφού με αυτή τη μέθοδο της αργής ωρίμανσης της κερδίζουμε σε γεύση, σε υφή και σε άρωμα και τα τσουρέκια μας θα γίνουν ανεπανάληπτα!
  4. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και της δίνουμε σχήμα μπάλας. Χωρίς να ξαναζυμώσουμε, την χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη (ή τέσσερα ανάλογα με το πόσα κορδόνια θέλουμε να έχει το κάθε τσουρέκι). Πλάθουμε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέκουμε δυο τσουρέκια. Εγώ έφτιαξα δυο μεγάλα κορδόνια, δίπλωσα το καθένα στη μέση και έπλασα δυο τσουρέκια με δυο κορδόνια το καθένα. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί ώστε να είναι πιο εύκολο να τα μετακινήσουμε αν χρειαστεί. Αλείφουμε με μπόλικο φυτικό γάλα.

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ελαφρά ζεστό φούρνο στους 40 οC μαζί με ένα μπολάκι νερό και αφήνουμε να διπλασιασθούν σε όγκο. Θα πάρει γύρω στα 45 λεπτά. Αν θέλουμε να γυαλίσουν, αλείφουμε ξανά με γάλα με πολύ απαλές κινήσεις όμως για να μην ξεφουσκώσουν.

Ψήνουμε στους 200 oC βαθμούς στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία (καλό είναι να τα παρακολουθούμε συχνά μετά την μισή ώρα ψησίματος γιατί κάθε φούρνος διαφέρει).

*Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα και απολαμβάνουμε!

**Και μην ξεχνάτε φωτογραφίες, σχόλια , ερωτήσεις και παρατηρήσεις στο mail μου : smaravgakis@gmail.com (με χαροποιούν πολύ!)

***  Φωτό από pinterest